Artikkel fra Mat i naturen 2015

– Dette er en fantastisk mulighet til å smake på verdens nordligste natur!

På lørdag tar Longyearbyen lunsjen i det fri, når matfestivalen «Mat i naturen går av stabelen».

Svalbard imponerer i Friluftslivets år. Verdens nordligste familiesamfunn engasjerer seg sterkt i nærfriluftslivet, med utesoving, isbading, fellesturer og ungdomscamp for å nevne noe. På lørdag går det en spennende festival av stabelen, kalt «Mat i naturen», der mat og friluftsliv kommer sammen i skjønn symfoni.

Bak satsningen står initiativtaker Silje M. Hagen som er ansatt i prosjektet «Aktiv i Friluft» i Svalbard Turn. Hun er forkjemper for nærfriluftslivet i Longyearbyen, og mener «Mat i naturen» vil gjøre folk enda mer engasjerte i naturen som befinner seg rundt dem, og alt det gode man kan nyte derfra.

– Lokal og kortreist mat er spennende og interessant for Longyearbyen og vil derfor være tema under «Mat i naturen». Festivalen vil være både en sosial arena, en arena for friluftsliv og for formidling av matkultur. Vi har som mål å nå minoritetsgruppene i Longyearbyen med kombinasjonene av mat og friluftsliv, da dette er matkunnskap er noe som mange allerede har, sier Hagen.

Festivalen vil i hovedsak finne sted ved Sjøområdet i Longyearbyen, og i sentrum vil det bli satt opp matboder der man blant annet kan smake på hva restaurantene har å by på, og ikke minst kjøtt fra ekte Svalbardrein. Et fulltegnet program viser foredrag om sopp og arktisk permakultur og matkurs for barn med sløying av fisk fra Isfjorden. Og så har kokken Arve Serigstad blitt fløyet inn for anledningen, han skal diske opp gode retter og inspirere til bruk av både bål og naturen i matlaging.

Initiativtaker Silje Hagen tror «Mat i naturen» blir en stor happening for innbyggerne i Longyearbyen, og ønsker fastboende og tilreisende hjertelig velkommen.

– Dette er en fantastisk mulighet til å smake på verdens nordligste natur! Bli med på en dag i det fri, med hyggelige mennesker og gode uteopplevelser, oppfordrer Hagen.

 

(hentet fra: www.friluftslivetsar.no)