Sosialt og tilrettelagt
Mange deltar på fellestur fordi det er sosialt, og man treffer andre med samme interesser. På Aktiv i frilufts fellesturer er det naturopplevelsen som står i fokus og ingenting er bedre enn å kunne dele gode opplevelser med andre.
Frivillige turledere
De aller fleste turene ledes av frivillige som har erfaring fra turlivet på Svalbard og som kan håndtere våpen for isbjørnbeskyttelse. De har god erfaring fra turer til fjells og kjenner vanligvis området fra tidligere turer. Turlederne som stiller opp for Aktiv i friluft er ikke profesjonelle i den forstand at de har føring av grupper på tur som yrke. De går som turleder på dugnadsbasis fordi de har glede av å ferdes i naturen og av å ta med andre på sine opplevelser.
Tillatelse til å bære våpen
På grunn av isbjørnfaren på Svalbard skal alle som beveger seg utenfor bosettingene ha egnede midler til skremming og jaging av isbjørn. Alle turledere må forholde seg til retningslinjer fra Sysselmannen på Svalbard. Ved turer utenfor bosetningen vil turleder alltid ha med nødvendige midler for isbjørnbeskyttelse. Du kan lese mer om dette HER.
Deltakelse på eget ansvar
Aktiv i friluft baserer primært alle fellesturer og aktiviteter på at deltakerne selv er ansvarlige for egen sikkerhet og at all deltakelse skjer på eget ansvar. I tillegg ivaretas sikkerheten gjennom turledernes kompetanse, samt at aktivitetene blir gjennomført på en trygg måte i samsvar med tradisjonelt norsk friluftsliv og bæring av våpen mot isbjørnbeskyttelse.
Sjekk spesielle vilkår
Før du bestemmer deg for en tur, anbefaler vi at du setter deg inn i vilkårene for deltakelse på turen. Disse ligger som regel vedlagt i informasjonen om turen eller arrangementet på facebooksiden Aktiv i friluft Longyearbyen eller aktivifriluft.no. Hvis du er usikker kan prosjektleder kontaktes på: post@aktivifriluft.no
Velg tur etter evne
Det skal være gøy å være med på fellestur, men har du valgt en for krevende tur kan turgleden og den gode friluftsopplevelsen bli ødelagt av for tunge stigninger eller kalde fingre og tær. Det er derfor viktig at du ikke undervurderer vanskelighetsgraden når du skal velge tur. Er du usikker på om du klarer å være med på turen bør du på forhånd kontakte turleder eller prosjektleder.
Ta med nødvendig klær og utstyr
Som deltaker må du selv sørge for å ha med nødvendig klær/utstyr som egner seg for turen, så fremt ikke annet er spesifisert. For lengre turer, ta også med kart og kompass.
Husk forsikring
Turdeltakere må selv ordne med personlig reise- og ulykkesforsikring. Dette gjelder også for barn. Aktiv i friluft påtar seg ikke ansvar for økonomiske følger av mulige uhell/skader som måtte inntreffe under avvikling av turene/aktivitetene.
Hvor vanskelige er turene?
De fleste av fellesturene og arrangementene legges til rette for å nå flest mulig av Longyearbyens befolkning. Noen turer er spesifisert til å være familiearrangement eller for enkelte grupper, men de aller fleste vil være åpne for alle. Hvem turen passer for, hvor krevende den er og terrenget turen går i vil som oftest bli informert i ved hvert enkelt tur/arrangement. Det viktigste er at du som planlegger deltakelse kjenner etter om dette er riktig for deg. Er du usikker, så ikke nøl med å ta kontakt.