13. februar 2015 arrangerte Aktiv i friluft «natt i naturen» i samarbeid med Hundeklubben, Longyearbyen Jeger og Fiske Forening og Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps. For anledningen var det åpningen av Friluftslivet år 2015. Over 70 voksne og barn tok turen ut i Endalen på en helt normal hverdag i den arktiske mørketida. Hundene skapte en tygg sfære og nordlyset danset over teltene. At det var – 12 og frisk bris var det få klager på. Å skape trygge rammer for friluftsliv er viktig i en villmark der møte med isbjørn er et hinder for noen.

Takk til Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps, Longyearbyen Hundeklubb og Longyearbyen Jeger og Fiskeforening for samarbeidet.

 

 

Under ser du artikkel som ble publisert på nettsiden til FÅ15.

Verdens nordligste #nattinaturen!

Når Svalbard sparker i gang Friluftslivets år 2015, gjøres det i ekte polar-ånd. Elin M. Lien og Silje M. Hagen inviterer til bålmiddag, isbading og utendørs overnatting sammen med 50 polarhunder utenfor Longyearbyen!

 

– Vi håper alle i Longyearbyen blir med oss på åpningsnatta for Friluftslivets år. Ta med telt og sovepose, og sov ute sammen med 50 polarhunder i Endalen! Det kommer opp lavvoer med vedovn og et digert leirbål i midten. Vi lover god stemning i polarnatta, sier Elin M. Lien.

Arrangementet er både knyttet opp mot den nasjonale markeringen Friluftslivets år og en del av Svalbard-prosjektet Aktiv i friluft. Prosjektet skal fremme folkehelsen og vil prøve ut samarbeid mellom organisasjoner, lag og foreninger, næringsliv og Longyearbyen lokalstyre. Da er det nærliggende å vise hva friluftslivet her kan by på, og at det kan være enkelt å komme seg ut i naturen.

 

Viktig med friluftsliv i nærmiljøet

– De som bor her er generelt aktive, men mange forbinder friluftsliv med ekspedisjoner, toppturer eller hundesledetur. Lavterskeltilbud og ikke minst turer i nærmiljøet vil få flere til å identifisere seg med friluftsliv, finne ny glede i naturen og oppdage nye turmål. Sosiale aktiviteter utendørs er viktig i en liten by som Longyearbyen der det er stor utskifting av folk. Naturen inviterer til felles opplevelser, sier en engasjert Silje M. Hagen.

 

Trygt for isbjørn

– Longyearbyen hundeklubb stiller med 50 polarhunder. Mange av disse har møtt isbjørn på tur og er gode varslere. Hundene sover på nattkjetting i en stor sirkel rundt teltleiren. I tillegg har vi avtalt hvem som har med våpen og har ansvar for å ta seg av eventuelle varslinger i løpet av natten. Så jeg er trygg på at dette skal gå fint. Dette er også en fin anledning til å vise de i Longyearbyen som ikke har polarhunder selv hvorfor disse er gode turkamerater, sier Elin M. Lien.

 

Ikke bare ekstremt friluftsliv

I tillegg til godt selskap av hunder er det også nødvendig å ha med våpen utenfor Longyearbyen på grunn av faren for å møte isbjørn. Derfor tenker nok mange at friluftslivet her er mer ekstremt enn på fastlandet.

– Muligheten for å møte på isbjørn gjør det hele litt ekstra spennende og «farlig». Men har man med nødvendig utstyr på tur og kan bruke våpen er friluftslivet ganske normalt. Vi er selvsagt ekstra heldige her på Svalbard som har rå villmark rett utenfor døra, avslutter Silje M. Hagen.