Matkultur står sterkt i de fleste nasjoner. Det Norske friluftsliv er på mange måter særnorsk og ikke alle minoritetsgruppene kan identifisere seg med dette. Mat i naturen har som formål å fremme friluftsliv hos minoritetsgrupper og invitere til sosiale aktiviteter i friluft som spiller på kunnskap de allerede har. Gjennom dugnadsinnsats ble det lagt til rette for en sosial arena, friluftsliv og formidling av matkultur. Sjøområdet er et viktig rekreasjonsområde for Longyearbyens befolkning. Nærhet til sentrum, og nært på naturen. Før tiltaket bar området preg av bruk og lite vedlikehold. Derfor satte Aktiv i friluft igang følgende:

  • Reparasjon og oppussing av scenen – Sandmo og Svenkerud sponset materialer og snekkere jobbet dugnad.
  • Søppelrydding (by-dugnad) – frivillig innsats fra byens befolkning samt hjelp fra barna på SFO.
  • Rydding av not rundt Ocean Hope (Vedtak fra LL) på dugnad
  • Oppgradering av grillplassen + 3 nye grillplasser med benk/stokk – Svalbard bygg sponser rund-stokker og transport ned til sjøområdet. Ola Kristian Hjelløkken laget 12 nye benker.
  • LNSS sponset maskin og ansatte jobbet på dugnad for å flytte grushauger og jevne grunnen. Dette åpnet opp området og gjorde plass til fler aktiviteter.
  • Maler Andersen sponset med pensler til maling av scenen.

Lokal og kortreist mat er spennende og interessant for Longyearbyen og var derfor tema under Mat i naturen 2015.

For arrangements dagen var Arve Serigstad invitert og stilte opp med både matshow og kunnskapsdeling.

I 2014 etablerte han Arves Mat og driver kurskjøkken i Stavanger. Fra lokalene utvikles ideer, planer og gjennomføring av matrelaterte aktiviteter. Kurs, foredrag, mat show og bokprosjekt er bare noe av det Arve jobber med. Arve er lidenskapelig opptatt av mat og ønsker å videreformidle matglede og bevissthet overfor alle som har behov for å lære om dette. Arve har ingen formell kokkeutdannelse, men er selvlært matentusiast med en formidabel formidlingsevne.

I tillegg stilte flere av byens restauranter med «matboder», samt private initiativtakere som ønsket å selge sin mat. Matbodene serverte smaksprøver og solgte mat for de som ønsket å ta lunsj/middagen ute i naturen. Dette var en helt unik mulighet til å sette smaksløkene på prøve og få inspirasjon til spennende retter. Se mangfoldet blant restaurantene i byen og ikke minst minoritetsgruppenes matkultur. I tillegg var det fisket torsk og hyse fra Isfjorden, slik at de fremmøtte kunne få delta og lage egne fiskepakker til å ha på grillen.

Vi anslo at det i løpet av arrangementsdagen kunne ha vært ca 200 personer innom sjøområdet for å delta på Mat i naturen. I 2016 blir tema høsting og vi gleder oss til å ta fatt på arbeidet med planleggingen. Dato er allerede satt og blir 18 – 19 juni.